A hajápolás alapjai

Sámson a Biblia szerint Istentől kapta erejét, ami a hosszú hajában lakozott. Ha mi halandó emberek nem is rendelkezünk ilyen szupererővel, de szeretjük megadni a módját, ha a hajunkról van szó. Összeszedtem a hajkorona ápolásának alapszabályait.

A hajápolás alapja egyértelműen a sampon. Az ember sokszor elvész a boltok kínálatában, pedig könnyű szűkíteni a kört: hajtípusunknak megfelelő sampont kell választani. Más-más hatóanyagok szükségesek a zsíros, a száraz, a vékony szálú, a töredezett, a festett hajra vagy éppen a korpás fejbőrre. Fontos, hogy a samponunk ne tartalmazzon parabént, szulfátokat, kőolajszármazékot és egyéb káros anyagokat. Az a jó, ha a sampon pH-ja bőr-semleges, lehetőleg csak természetes anyagokat tartalmaz. Ezek lehet kevésbé habzanak ugyan, mint kemikáliákkal dúsított társaik, de azt hiszem az egészségünk megér ennyi „kellemetlenséget”. A legtöbb korpa elleni pár száz forintos samponban például nem hatóanyag van, hanem ragasztó, tehát nem megszünteti, hanem leragasztja a korpát a fejbőrre. Azt hiheti a használó, hogy jól járt, mert valóban azonnal hatott a termék, közben pedig kemikáliával kenegetjük magunkat.

A túl gyakori mosástól a haj kiszáradhat, töredezetté válhat, főleg ha nem a hajtípusunknak megfelelő termékeket használunk. Hetente két alkalom hajmosás egészséges, érdemes kitolni. Sokan azt mondják elég az egyszeri, vannak, akik a kétszeri samponos mosásra esküsznek. Kinek mi válik be, de ami biztos, hogy a forró vagy túl hideg vizet kerüljük. Kis mennyiségű, de jó minőségű samponnal mossunk hajat, a sampont a hajtövekre tegyük, a hajvégekre bőven elég az a mennyiség ami a lecsúszik. A hajhagymák vérkeringését serkentheted, ha az öblítést egy kicsit hidegebb vízzel fejezed be, ezzel tonizálod a fejbőrödet. Hosszú hajnál ajánlott hátrahajtott fejjel hajat mosni, és samponozáskor nem szabad dörzsölni a fejet. Gubancos lesz tőle a haj, és megtörik. Helyette masszírozó mozdulatokkal az ujjbegyeinkkel kell a samponnal fellazítani a fejbőrön található szennyeződéseket 

Balzsam, pakolások, elixírek, ápolók. Itt szintén fontos a típusunknak megfelelő ápoló kiválasztása. A száraz hajszálakat a zsíros hajra való termék kiszáríthatja, a zsíros fejbőrt az olajos ápoló elnehezíti. A balzsamok hidratáltságot, fényességet adnak a hajnak, használatukkal könnyebbé válik a fésülése is. Léteznek olyan típusúak, amiket ki kell öblíteni a hajból, és olyan is, amit rajta hagyhatunk. Nem szabad belőlük túl nagy mennyiséget használni, a hajtövekre ne kenjünk, azt csak elnehezíti. Törölközőszáraz hajra érdemes tenni, mert úgy a sok vízzel nem lecsöpög a hajunkról, és a megadott ideig rajta hagyni.

Fésülés. Rengeteg a kínálat már a fésűk terén is. A nem megfelelő fésű szakíthatja a hajat ami szálkássá teheti. Természetes opció is létezik, ilyen például a vaddisznósörte: A vaddisznósörte kefék 100%-ban természetes anyagból készülnek. Nagy előnyük, hogy a hajat igazán kíméletesen bontják ki, ezáltal kevesebb lesz a töredezett hajszálak száma. A fejbőrön található zsírokat nagyon szépen eloszlatja a haj egész hosszán, amelytől fényes és élettel teli lesz frizurád. Megéri beruházni egy professzionális darabba. Sajnos van hátránya is: ezek a hajkefék általában picit drágábbak, és sűrűbben kell őket tisztítani. A hajból minden apró szöszt összeszed, ezért alkalmanként érdemes szappanos vízben kimosni.

Szárítás. A hajnak a legjobb, ha magától szárad meg, de erre nem mindig megfelelőek a körülmények. A törölközővel inkább csak itassuk le róla a vizet, ne borzoljuk, majd jöhet a hajszárító: közepesen meleg levegővel, körülbelül 15 centire tartva. A forróság rendkívüli módon szárítja a hajat, ha pedig hideg levegővel szárítjuk, a vizes fejbőr könnyen megfázhat, ami hajhulláshoz és korpásodáshoz vezethet.

Vágás. A már törött hajvégeket semmilyen ápoló nem hozza helyre, ellenben folyamatosan vissza fog törni, ily módon majd csak azt vesszük észre, hogy nem nő a hajunk. Időnként érdemes megvágni, frissíteni a hajat. Szakemberek szerint hat-nyolc hetente 0,5-0,6 centit a hajvégekből.

Étkezés, vitaminok, nyomelemekRugalmassága, puhasága a víztartalmától, a proteinkészletétől és az egészségi állapotától függ. A fehérjék és vitaminok megfelelő mennyiségben történő szervezetbe juttatása nélkülözhetetlen az egészséges haj megőrzése érdekében. A szervezetbe juttatott fehérjék elősegítik a szaruképződést. Fogyasszunk nyáron még több halat, sajtot és tojást és sok folyadékot. A fehérjéken kívül ügyeljünk a megfelelő mennyiségű folsav, B6-, B12-, és C-vitamin bevitelére.

Férfiak hajápolása. A férfiak bőre alapvetően különbözik a nőkétől. Vastagabb és több kollagént tartalmaz, ám faggyúmirigyeik több olajat termelnek, és ez igaz a fejbőrre is. A férfiak haja hamarabb zsírosodik, ami nemcsak gyakoribb hajmosást igényel, de már a megfelelő kozmetikumok kiválasztásánál is jó, ha a férfiak és a nők is kifejezetten a számukra kifejlesztett terméket választják.

Érdemes szakembert felkeresni, amennyiben a hajad a megfelelő készítményekkel és rendszerességgel végzett otthoni ápolás ellenére sem egészséges, például hullik, töredezett, fakó, zsírosodik. Lehet elég az étrenden változtatni, de az is megeshet, egészségügyi probléma áll a háttérben. ( például: agyhártyagyulladás, skarlát, idegrendszeri zavarok. Az antibiotikumos és más gyógyszeres kezelés, gyulladásos gócok, belső-elválasztású mirigyek zavarai, pajzsmirigy-túltengés, terhesség, a drasztikus fogyókúra, az egyoldalú táplálkozás is negatívan hat a haj állapotára.- )

És hogy milyen típusra melyik a megfelelő GUAM termék? Kövessétek Fb oldalunkat, ahol folyamatosan bemutatjuk hajápoló termékeinket, vagy böngésszetek honlapunkon, itt éritek el őket: link

Bánovics Marcsi
GUAM Szépségnagykövet