A narancsbőrről- I.rész

Találós kérdés: Mi az, amit mi nők manapság tűzzel-vassal próbálunk eltüntetni, a Viktoriánus-korban viszont büszkén viselték?
Ez bizony a narancsbőr!

Ezzel egy tévhit félig-meddig meg is dőlt, miszerint a narancsbőr a mai rohanó világunknak, és egészségtelen táplálkozásnak köszönhető. Kialakulásához bizonyára nagyban hozzájárulnak ezek a tényezők is, sőt manapság bizonyára többeknek van, de már évszázadokkal ezelőtt is ismert volt. ( Főleg arisztokrata körökben, mert ők engedhették meg a rengeteg ételt-italt, ami sokszor mozgásszegény életmóddal párosulva előhozta a gödröcskéket. )
Igaz, akkor még szexinek találták, és státuszszimbólumot jelzett. Mekkorát fordult ebben is a világ. (Az időgép fogalma pedig új értelmet nyert 😀 )

 

Mi is pontosan a narancsbőr?

Az 1800-1900-as évek orvosai voltak az elsők, akik betegségként titulálták. Erre utal a cellulitisz szó is, ami a latin cellule (sejtek) és az itisz (szintén latin, és gyulladást jelent) szavakból áll össze. Bőrgyógyászati fogalom, egy bőrfertőzés (az orbánc) neve. A cellulitisz a laza kötőszövet fájdalmas gyulladása, bőrgyógyászati fogalom, egy bőrfertőzés (az orbánc) neve.

Míg a cellulit vagy ismertebb nevén narancsbőr egy esztétikai probléma. A cellulit kifejezést Nicole Ronsard francia táplálkozás-szakértő vezette be a 60-as évek végén. A cellulit tehát nem egy orvosi kifejezés, inkább egyfajta állapotot jelöl. A bőr irha rétegében lerakódó salakanyagokat jelenti, amelyek a környező szövetekből magukhoz vonják a vizet, egyre nagyobb gömböcskéket kialakítva. A felgyülemlett nedvesség ödémát okoz, a megduzzadt csomók egymással találkozva felszakítják a rostok rácsszerkezetét, így a bőr felülete a narancs héját utánzóan egyenetlenné válik. A narancsbőrben levő zsír nem a szokásos, ezeket a foltokat a salakanyag, a zsír, és a víz együttese alkotja. Ez a gélszerű anyag a bőr felszíne alatti kötőszövetekben reked, és látható bordázottságot, kitüremkedéseket okoz. A cellulit-os területeken rossz a bőr szöveteinek vér- és nyirokkeringése, ezáltal lassabb az anyagcseréje. A cellulites bőr ezért általában tapintásra is hidegebb.

 

A cellulit fokozatai:

A nulladik fázis a legszerencsésebb. Ilyenkor a bőröd sima, állva, és fekve sem látszik semmiféle bőrelváltozás, azaz nincs narancsod. Az első stádiumban, a bőröd még simának tűnik, de összenyomva már látszik a narancsbőr, a második stádiumban már fekve is látszik a narancsbőr (állva, még nem) a legutolsó fázisban pedig már mindenhogy jól látszik.

Kialakulásának Okai:

  • Kevés vízfogyasztás. (A folyadék meggyorsítja a nyirokkeringést, és elősegíti a salakanyagok gyorsabb kiürülését. )
  • Az élelmiszerekben, tisztítószerekben előforduló színezékek, tartósítószerek, mesterséges ízfokozók, hormonok és adalékanyagok felhalmozódása a szervezetben. Sok finomított élelmiszer, zsíros étel, sok hús, sok cukor fogyasztás.
  • Mozgás szegény életmód, ülő munka, jojo effektus ( hízás-fogyás)
  • Gyenge vérkeringés/Nyirokkeringési zavar ( A cellulit hátterében a nyirokrendszer elégtelen működése állhat. A rugalmas rostok megnyúlása, a bőr feszességének csökkenése miatt nyirokpangás alakul ki, emiatt a zsírsejtekben lerakódnak az anyagcsere-salakanyagok ).
  • Gyenge kötőszövet (ezért van inkább a nőnek narancsbőre, a mi kötőszövetünk kialakításából adódóan sokkal gyengébb)
  • Hormonkészítmények, fogamzásgátlók szedése, magas ösztrogénszint (Ha a szervezetben megnő az ösztrogén mennyisége – például serdülőkorban, terhesség idején vagy fogamzásgátló tabletták szedése során -, akkor könnyebbé válik a zsír és a víz raktározása. Elsősorban ezért is a nőiesebb típusokat sújtja, akiknél magasabb a női nemi jelleg kialakításáért felelős ösztrogén-hormonszint. Előfordulhat az is, hogy a máj nem tudja megfelelően semlegesíteni és kiüríteni az ösztrogént. Ez is fokozott narancsbőrt eredményezhet.
  • Székrekedés (Lelassult anyagcsere)
  • Örökletes hajlam. Genetikai adottságoktól függ, hogy a kötőszövetekben mennyi zsírsejt található.
  • Szénsavas üdítők, energiaitalok, kávé fogyasztás. A kávé vizet von el a szervezetből.
  • Stressz ( A stressz, a túlhajszolt életmód szintén hozzájárulhat az anyagcsere felborulásához )

 

Ha felvesszük a kesztyűt a narancs bőr ellen, fontos, hogy türelmesek legyünk. Nem ripsz-ropsz alakult ki, így elmúlni sem is két nap alatt fog, de van remény. Odafigyeléssel és kitartással sokat javíthatunk a helyzeten.

Jövő heti cikkemben a megoldási javaslatokat vesszük górcső alá.

Szép tavaszias hétvégét nektek!

Bánovics Marcsi
GUAM Magyarország Szépségnagykövet

 

Az írás forrásai:

http://www.borgyogyaszat.com/publikaciok.html

http://klara-masszazs.tricon.hu/celluit-vagy-cellulitis