Ezeket sose kend magadra!

A GUAM termékek összetevői leírásainál a legtöbb esetben találkozhattatok azzal a sorral, hogy: nem tartalmaz paraffint, ásványi olajokat, lanolint, sls-t, sles-t, parabént és állati eredetű összetevőket.

Miért károsak ezek, és hogyan hatnak?

Mivel a veszélyes anyagok bőrünkön keresztül kétszer olyan könnyen szívódnak fel, mint a tápcsatornán át, ezért érdemes komolyan venni őket, ha számít az egészségünk.

Az egy dolog, hogy netán idő előtt fog a bőrünk megöregedni, vagy a hajunk kihullani, de sajnos az esztétikai problémák mellett sokkal komolyabb bajok forrásai is lehetnek. Mivel ezek a káros anyagok sok kozmetikai és gyógyszeripari termékben jelen vannak, rendszeresen ki vagyunk téve a velük való érintkezésnek. Ha csak egy nő átlagos napjából indulunk ki, a reggeli zuhanyozáskor magára kent tusfürdőben, samponban, hajbalzsamban, majd a golyós dezodorban, aztán a kézmosószappanban, arckrémekben, illetve az egyéb kozmetikumokban, alapozókban, szájápolókban, szemhéjporokban is megtalálhatóak. Még ha sokan, (akiknek esetleg érdekükben áll) igyekeznek is elbagatellizálni a dolgot azzal, hogy kis mennyiségben találhatóak a kozmetikumokban ezek a káros anyagok, az igazság az, hogy minden egyes nap elég jelentős mennyiséget magunkra kenegethetünk.

– Az állati eredetű összetevőkkel talán nem lenne különösebb gond, azonban a GUAM igyekszik az egyre növekvő vegán csoportok igényét is figyelembe venni, akik nem csak az étkezésben figyelnek oda, hogy ne fogyasszanak állati eredetű dolgokat, de bizony a kozmetikai alapanyagokban is mellőzik azokat. Vegán címkével ellátott termékek esetében is erről van szó.

– Egyes tisztálkodószereink (arckrémek, testápolók, tusfürdők, balzsamok, dezodorok) kőolaj származékot tartalmaznak. Többnyire ásványi olajként tüntetik fel, ami még jól is hangzik, de ez egy nyersolaj (petróleum) származéka. Ipari felhasználásakor leginkább kenőolajként alkalmazzák. Finom, filmszerű réteget képez a bőr felszínén, így a toxinok, a nedvesség és egyéb, a bőr által termelt anyagok elől elzárja az utat. A bőr nem tud normálisan lélegezni, így az oxigén sem juthat át a sejtfalon, amely sűrűségéből adódóan elzárja a bőr pórusait. Lelassítja a sejtek megújulását, elősegítve ezzel a bőr korai ráncosodását. Különösen rossz hatású lehet ez a zsíros bőrűeknek, sokkal több pattanás jelenhet meg rajtuk. Emellett erősíti a gyulladásos bőrbetegségek kialakulását is (rosacea, ekcéma, sömör stb). Sajnos baba termékekbe is beleteszik ezeket, pedig a gyerekek bőrére kifejezetten ártalmas, mert nem engedi kialakulni a bőr természetes védekező képességét.

Leggyakrabban előforduló kőolaj származékok: Liquidium Paraffinum, Paraffin Wax, Petrolatum, Mineral Oil, Mineral Wax

A legtöbb sampon, fogkrém, tusfürdő tartalmaz valamilyen habképző anyagot, például Nátrium-lauril-szulfátot, amely igen erős zsírtalanító hatással is rendelkezik. Ennek következtében a bőrön található védőréteget roncsolva bőrgyulladást, korpásodást okozhat. A címkéken az SLS, SLES, ALS, ALES rövidítéssel találjátok meg ezeket, illetve figyeljetek mindent, amit lauryl, laureth sulfate végződéséssel jelölnek.

LSL aliasz Sodium Lauryl Sulfate

Nedvesítő hatású anyag, amely előfordul a felmosószerekben, a gépi zsírtalanítókban és az autómosószerekben egyaránt. Tudósok szerint a Sodium Lauryl Sulfate a leggyakoribb bőrallergén anyag. Gyorsan felszívódik, és az agyba, májba, szembe és szívbe kerülve maradandó károsodást okozhat. Mindemellett a Sodium Lauryl Sulfate lelassítja a gyógyulás folyamatát. Felnőtteknél szürkehályogot okoz, a gyerekeknél pedig megakadályozza a szem normális fejlődését

Lanolin Gyapjúból nyerhető zsíros anyag, amely gyakori összetevője kozmetikumoknak és különböző krémeknek.  A kozmetikumokban használt lanolin nagy része erősen szennyezett klórozott szerves növényvédő szerekkel, mint a DDT. Néha allergiát vált ki a bőr felületén, pl. bőrkiütések formájában.

Parabének a legelterjedtebb hormonkárosító anyagok kozmetikai termékekben. Tartósítószerként kozmetikumokban és testápolási termékekben, a baktériumok és gombák szaporodását megelőzésére alkalmazzák. ( Holott pl. az E-vitamin vagy C-vitamin is rendelkezik  tartósító tulajdonsággal, csak azok drágábbak mint szintetikus társaik. ) A legújabb vizsgálatok szerint az arckrémekben, dezodorokban is megtalálható parabén nevű vegyületek egyértelműen kimutathatók a mellrákkal diagnosztizált nők szövetmintáiból.

2010-ben a parabének ügye nagy vitát kavart. Kiderült, hogy képesek aktiválni az ösztrogén-receptorokat és így lehetséges, hogy hatással vannak a termékenységre, károsíthatja a hormonrendszert, sőt rákkockázatukról is találhatunk kutatásokat. A parabének olyan erőteljesen avatkoznak be az emberi hormonrendszerbe, hogy például a lányoknál előrébb hozzák a nemi érettséget. Több világcég önként kivonta őket, de sokan továbbra is használják, még baba termékekben is.

Parabenként, etil-parahidroxibenzoátként (E214) (más néven etilparabén) vagy propil-para-hidroxibenzoátként (E216) (más néven propilparabén) láthatjátok az összetevők között feltüntetve, de butilparaben, izobutilparaben, vagy benzilparaben néven is futhatnak. 

kozmetikumokhoz adagolt triklozán is megzavarhatja a hormonháztartást.

Mint antibakteriális gombaölő adalék rengeteg kozmetikai termékben megtalálható. Például fogkrémekben, (folyékony) szappanokban, dezodorokban, borotválkozás utáni szerekben, szájvizekben.

A triklozán a kozmetikumokból bejut az emberi szervezetbe (bőrön, nyálkahártyákon keresztül) és felhalmozódik. Bár akut módon nem mérgező, hosszú távon már egészen alacsony koncentrációban is súlyosan károsíthatja az egészséget.

Endometriózis, mióma, és egyéb női betegségekben szenvedőknek fokozottan ajánlott kerülni, mert mára már több kutatás is bizonyította, hogy megzavarhatja a hormonháztartást, sőt gátolja a nemi hormonok működését. Ezen kívül károsan befolyásolhatja a magzat növekedését, fejlődését is, továbbá károsítja a pajzsmirigy működését.

Aluminium: A fémek közé tartozó elem, amelyet leginkább repülőgépek alkatrészei és protézisek előállítása mellett izzadásgátló termékek alapanyagaként valamint fertőtlenítőszerekhez használnak. Az alumínium szoros összefüggésbe hozható a mellrák és az Alzheimer-kór kialakulásával. Vajon ezek után véletlen, hogy amióta piacra dobták az izzadásgátló szereket, ugrásszerűen megnőtt a melldaganatos emberek száma? (Sajnos nem csak a nők esetében)

Mit tehetsz, hogy elkerüld ezeket a káros összetevőket?

Légy résen. Nagy meglepetés érhet, ha te is áttanulmányozod az otthon tartott készítményeidet, sajnos a nagy világmárkák sem kivételek a káros anyagok felhasználásában. Sőt…

Jó ha tudod, hogy a címkéken a felsorolás azzal az anyaggal kezdődik amiből a legtöbbet tartalmazza, és így megy csökkenő sorrendben.

Ne csábulj el a színes szagos reklámoktól, a kettő az egyben akcióktól, a félártól. Attól még, hogy valamit a tv-ben plakátokon láttál, még nem biztos, hogy károsanyagmentes. 

Tájékozódj. Sok gyártó már kifejezetten feltünteti a terméken, ha parabén és káros anyagokról mentes (pl.: paraben free), választáskor figyeljünk ezekre oda. A nagy cégek is piacra dobnak már egy-egy tiszta terméket, ami nem tartalmazza a káros anyagokat. Ilyenkor feltüntetik, hogy parabénmentes, illatanyagmentes stb. Szerintem érdemes eleve olyan termékcsaládot választani, akinek az összes terméke megbízható, és nem csak az extra profit reményében dobtak piacra egy új, természetesnek mondható dolgot, hanem mert tényleg az a küldetésük, hogy ne áruljanak egészségkárosító termékeket. Ezért is ajánlom a GUAM-ot!

Valamit-valamiért. Én kifejezetten szeretem a természetes illóolajok, a gyógynövények illatát, de sokan vannak, akik óckodnak tőle. A már megszokott szintetikus erős vad illatok után csalódhatnak egy-egy natúr kozmetikumban, melyek sokszor semleges illatúak, vagy bár finom az illatuk, de kevésbé intenzívek szintetikus társaiknál.

Fogadjuk el, hogy a természetes kozmetikumok kevésbé habzanak (samponoknál kicsit zavaró, de meg lehet szokni),esetleg natúr, vagy kevésbé intenzív az illatuk. 

Remélem, a fenti kis összefoglaló hasznos segítség lesz, ha kozmetikumot kell választani. Szerencsére a GUAM legtöbb terméke esetén ezek egyikétől sem kell tartanunk, így bátran és tudatosan használhatjuk őket, hiszen a legjobbat tesszük velük mind a bőrünk szépségének, mind az egészségünknek.
Bánovics Marcsi
A GUAM Magyarország Szépségnagykövete