Pár perces trükkök a szem alatti karikák eltüntetéséhez

Te is küzdesz a szem alatti karikákkal táskákkal? Íme pár gyors trükk, hogy megszabadulj tőlük! Pár perces trükkök a szem alatti karikák eltüntetéséhez.

A szem alatti karikákkal, táskákkal sokan küzdünk. A szem fáradtabbnak, elgyötörtebbnek, mi pedig öregebbnek tűnünk tőlük. Ez a többnyire a kevés alvás rovására írható, de egyéb tényezők is befolyásolhatják.

 

Mitől alakul ki, mire utalhat?

A szem körüli bőrréteg vékony, emiatt a szem körüli véredények jobban előtűnnek, mint a testünk más részein futó erek. Idősebb korban a szem környéki régióban a szövetek elvékonyodnak, így még jobban látszanak a véredények. A kékes színű karikás szem sajnos lehet genetika is, így már fiatalabb korban is felléphet, de nem kell megijedni, ezeken is lehet halványítani.

Mivel a szemek körüli szövetek lágyabbak, lazábbak, mint az arc távolabbi szövetei, a fel nem dolgozott, ill. nem megfelelő mértékben keringtetett víz elsősorban itt halmozódik fel. A szemek alatti duzzanat a vesék energiahiányát jelzi, de érintett lehet a húgyhólyag, vagy a prosztata, ill. az anyaméh is.

A vérszegénység szintén okozhatja a szem alatti táskákat: a szövetek nem kapnak elég oxigént, vashiány alakulhat ki, és eredményezheti a karikákat olyankor is, ha például, egy nő menstruál vagy éppen gyermeket vár. Egy vérvizsgálat tisztázhatja, hogy vitamin- vagy vashiány okozza-e a tüneteket. Ritkább esetekben a karikák vese- vagy pajzsmirigybetegségektünetei lehetnek.

 

Amit kerüljünk:

Csökkentsük az elfogyasztott  energiaitalok mennyiségét, a dohányzást, a kávé és az alkohol fogyasztását is, mert ezek vízelvonó hatásúak. Kerüljük a huzatot, a huzamosabb számítógép előtti ülést, a füstös helységeket, és az erős fényt.

 

Ami segíthet:

Alvás:

Az alvás annyira evidens ezen a listán, hogy igazából bele sem akartam írni, amíg nem találtam meg ezt a mondatot! „Egy 2013-as kutatás bizonyította, hogy a túl kevés alvás a bőr idő előtti öregedését okozza, ráadásul a bőr nem is tud olyan gyorsan regenerálódni a sérülések (például napégés) után. A kutatásban részt vevő 60, premenopauza időszakában lévő nő közül a rosszul alvóknál több volt a finom ránc, egyenletlenebb volt a pigmentáció, csökkent a bőr rugalmassága is.”

Egy átlagos felnőtt szervezetnek naponta 7-9 óra alvás szükséges. A kialvatlanság rányomja a bélyegét stressztűrő és problémamegoldó képességeinkre is, hosszú távon többféle betegség kialakulásának kockázatát is növeli, úgymint depresszió, magas vérnyomás, 2-es típusú cukorbetegség.

Tipp: Figyeljünk az alvás közben felvett testhelyzetre, a szemek alatt kialakuló táskák problémája ugyanis jellemzően a hason, vagy oldalt alvóknál jelentkezik. Háton fekve, plusz párnával a fejünket megemelve csökkenthetőek a panaszok.

Vízfogyasztás:

Fontos az egészséges táplálkozás, a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztás, és szemünk egészségének óvása. Kevés folyadék fogyasztás beesett karikás szemeket eredményezhet.

Hideg hűtés:

Az egyik legismertebb trükk a hideg borogatás. A hideg összehúzza a véredényeket amik a bőr alatt futnak, ezzel halványulhatnak a karikák. Használjunk hideg vizes kendőt, vagy egy hideg teáskanalat, sőt már kapható olyan zselés szemmaszk, amit csak kikapunk a hűtőből és már öt perces relaxálás után látványos javulást tapasztalhatunk.

Megfelelő szemránckrém használata:

A szem körüli szarkalábak is folyamatosan mélyülnek, ezt a bőr alatti kötőszövet víztartalmának csökkenése is előidézi. A folyamatot lassíthatjuk tápláló, hidratáló szemránckrém használatával. Klassz ötlet például a keringésre élénkítően ható összetevők bevetése, például a koffein tartalmú krémA koffein elsősorban az erekre hat: összehúzó hatásának köszönhetően segíti a keringést, így a sötét karikák, amik a rossz keringés miatt (is) alakulnak ki, javulhatnak, és a duzzanatokat is hatásosan leviszi. A krémet lágy, simító mozdulatokkal masszírozzuk a bőrbe, a halántéktól kiindulva a belső szemzug felé. Ajánlom: GUAM Biocellules de mer Ránctalanító szemkrém

Ötven év felett a zsírhiány is gyakori, ekkor nem csak a hidratációra kell figyelni, zsírpótlás is szükséges.

Tipp: Tárold a szemkrémet hűtőben, így a táplálás mellett felkenve azonnal hűt is.

 

Korrektor:

Bár ez nem szünteti meg a problémát, de esztétikailag mindenképp jó megoldás. Válasszunk az arcszínünktől egy árnyalattal világosabb színű korrektort, ha pedig a karikáink kékes-lilás színűek, egy narancsos sárgás árnyalatú korrektor fedi el a legszebben. Ecsettel vagy ujjal óvatos simító, ütögető mozdulatokkal vigyük fel, majd fixáljuk vékonyan púderrel.

 

Bánovics Marcsi
A GUAM Magyarország Szépségnagykövete